" A r b o z o r g   d i e   w e r k t ! "
 

Zoeken

    

Privacy en Verzuim

NIEUWS - Iedereen heeft het er over: Privacy en verzuim! Eindelijk wordt terecht hier aandacht voor gevraagd via de nationale televisie (Zembla: de verzuimpolitie). Het is al jaren foute boel, maar tot nu toe kunnen bedrijven als Verzuimreductie hun gang gaan. Waarom? Verzuimende werknemers kost het bedrijfsleven veel geld. Het is dan heel verleidelijk om in zee te gaan met bedrijven die beloven het verzuim fors te laten dalen.

Het is sinds de wijziging van de wet met betrekking tot de verplichte aansluiting bij een arbodienst een ontwikkeling die niet te stuiten lijkt. Verzuimbegeleiding moet goedkoper, dus doen ze het zonder de profesional. Juist dáár zit het probleem. Als de verzuimconsulent (of al die andere mooie namen) de werknemer bevraagt over het verzuim en de redenen of achtergronden daarvan, wordt door de werknemer vaak in vertrouwen veel informatie gegeven.
Wat er met die informatie gebeurd is nu juist van belang. Zonder medische kennis, scholing en/of coaching is naar onze mening de consultent en haar werkgever in grove overtreding.

Let daarbij op met de verkooppraatjes van dit soort bedrijven! Ze geven aan samen te werken met bedrijfsartsen, die "over hun schouder meekijken". Uit ervaring weten we dat dit in de praktijk niet zo is. Het verzuimbedrijf, de verzuimconsulent beoordeelt de melding, gaat er mee aan de slag en de bedrijfsarts staat buiten spel.

Sterker nog: Een tuchtrechter heeft ook zitten slapen en heeft een collega bedrijfsarts in het verleden veroordeeld wegens "niet voldoende bereikbaar" te zijn voor de werknemer. Nu is de bedrijfsarts juist door zo'n verzuimbedrijf "uit beeld" gehouden. Het is vaak zelfs verboden om rechtstreeks contact te hebben met de bedrijfsarts, want dan is het verzuimbedrijf de "regie" kwijt.

Enerzijds is het de werkgever (en de werknemersvertegenwoordiging - als die al betrokken wordt in de keuze - PLICHT!) niet kwalijk te nemen om met zo'n verzuimbedrijf in zee te gaan. Een landelijke arbodienst heeft het al vaker af laten weten bij organisatie's als V&D, Bijenkorf, Praxis e.a., meestal door het gebrek aan centrale regie door een deskundige .

Anderzijds acht ik een werkgever slimmer en in staat om het kaf van het koren te scheiden. Daarbij wordt te snel geloof gehecht aan de beweringen van dit soort commerciële bedrijven dat de bedrijfsarts niet meer nodig is. Het kan - als het rechtssysteem in Nederland goed zou werken - de werkgevers duur komen te staan.

Als de bedrijfsarts gepasseerd wordt, is de werkgever in overtreding met betrekking tot haar zorgplicht voor de werknemer. De privacy van de werknemer is daarbij in het geding. Zowel de werkgever als een verzuimorganisatie (anders dan een arbodienst of geregistreerd bedrijfsarts) mogen géén medische gegevens noteren binnen het bedrijf. Zelfs niet op een kladblok!!

Het recht - en daarmee de zorg voor het adequaat beheren van deze gegevens - om medisch gevoelige informatie te noteren is voorbehouden aan een BIG geregistreerd persoon. In de WGBO (Wet Geneeskundige Behandelings Overeenkomst) is e.e.a. vastgelegd hoe met deze gegevens omgegaan moet worden. Uiteraard ook door het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens) is vastgelegd hoe met dit soort informatie omgegaan moet worden. Pas overigens op voor diverse constructies die bedacht worden om middels een zogenaamde "verlengde arm" constructie toch allerlei gegevens te kunnen vragen en vast te leggen. In klein teamverband is het voor een arts nog overzichtelijk wat er gebeurd met deze gegevens. In groter teamverband verlies je gaande weg het zicht.

Het is dan ook van belang dat bedrijfsartsen ook kritisch zijn in de dienstverlening die ze leveren aan dit soort bedrijven. Lever géén medisch inhoudelijke informatie aan werkgevers, maar ook niet naar dit soort bedrijven. Werk in je eigen systeem, zoals bijvoorbeeld MediBased of andere afgeschermde (eigen) systemen. Arbo Extra zou overigens minder boter op haar hoofd hebben, als ze de dienstverlening hadden gestaakt. Maar ja, die commercie. Het draait altijd eerst om de centen, dan om de inhoud en kwaliteit. Jammer dat er niet meer bedrijfsartsen zijn met een "rechte rug".

SMS bv heeft haar eigen systeem ontwikkeld, waarin alleen de medicus toegang heeft tot de medisch inhoudelijke gegevens. De terugkoppelingen worden centraal gecontroleerd, voordat ze de deur uitgaan, zodat er géén medische termen e.d. voorkomen in de teksten. U kunt altijd informeren naar onze werkwijze.

Zembla kunt u via deze link de uitzending van 23-03-2012 bekijken.

28 maart 2012 | Senden Medical Services B.V.

Secretariaat