" A r b o z o r g   d i e   w e r k t ! "
 

Arbo

Zoeken

    

Tillen en Tilinstructie

SpineOnze rug belasten we dagelijks door de meest simpele bewegingen. Gelukkig is het een stevige constructie die wat kan hebben. Maar als het fout gaat, dan kun je daar langdurig last van hebben. Het is dan ook zaak je bewust te zijn van het juiste gebruik van de rug. 

In tegenstelling tot sporters, gebruiken en belasten arbeiders hun rug, zonder enige kennis van het lichaam, juiste voorbereiding vóór het belasten of door juist verkeerd te belasten. Wat dat betreft gaan we slordig om met ons lichaam in de Westerse wereld. Hoewel het een utopie is te verwachten dat alle arbeiders in Nederland gezamelijk lichamelijk sportoefeningen doen voordat zij aan het werk beginnen, is het in Aziatische landen heel normaal!
- Bijgaand filmpje laat dit bijvoorbeeld zien.
- Het wordt ook gebruikt om veiliger te werken....

Zoals al eerder aangehaald, kijken wij als Westerlingen hier een beetje lacherig tegenaan. Maar er schuilt een duidelijk doel achter deze aanpak, namelijk het voorkomen van gezondheidsklachten.

Tillen en dragen zijn de bekendste vorm van fysieke belasting en komt in veel beroepen voor. Te zwaar tillen en dragen wordt vaak als oorzaak genoemd van gezondheidsklachten bij medewerkers. Mensen die veel tillen en dragen hebben een 1,5 keer grotere kans op rugklachten (bijvoorbeeld hernia) als bij mensen die weinig tillen. Zwaar tillen wordt ook als veroorzaker gezien van spier- en peesblessures.

Factoren die bij tillen de kans op gezondheidsschade bepalen zijn:

  • de afstand tot het lichaam;
  • de hoogte van het oppakken en wegzetten;
  • de afstand tussen de oppakhoogte en de wegzethoogte;
  • de draaiiing van de romp;
  • de kwaliteit van de handvatten;
  • de frequentie van het tillen.


De meningen over tilinstructies en tiltrainingen lopen uiteen. De beste manier van tillen is de manier die medewerkers zelf als minst belastend ervaren. Wanneer tiltrainingen informatie geven aan de medewerkers over de risico's van het tillen en alternatieve manieren van tillen aandragen, kunnen deze bijdragen aan het verminderen van fysieke belasting.

Bijgaand zijn een aantal interessante voorlichtingsposters te vinden, gevonden op de website van tiltechnieken.nl:
- Technieken en tips voor verantwoord tillen

- Tips en oefeningen bij rugklachten

- Tiltechnieken poster

 
Wet- en regelgeving

Artikel 5.2 Voorkomen gevaren fysieke belasting
Artikel 5.3 Beperken gevaren en risico-inventarisatie en -evaluatie fysieke belasting

Beleidsregels

Beleidsregel 5.3.1 Tillen op bouwplaatsen

Arbo-informatiebladen

Arbo-informatieblad 29 Fysieke belasting bij het werk

Secretariaat