" A r b o z o r g   d i e   w e r k t ! "
 

Medische keuringen

Zoeken

    

Sint Servaasbrug Maastricht 2011

Onderhoud Sint Servaasbrug Maastricht 2011Onderhoud Sint Servaasbrug 2011


Onderhoud Sint Servaasbrug Maastricht 2011

Het beweegbare stalen deel van de Sint Servaasbrug was beroest, verouderd en hard aan onderhoud toe. De Koning straal- en schildersbedrijf (een klant van Senden Medical Services B.V.) heeft de opdracht gegund gekregen om deze grote staal constructie te stralen en te conserver. Om omgevings- en milieuhinder te minimaliseren zijn speciale straal- en afschermtechnieken nodig. De Koning straal- en schilderbedrijf bouwt deze specifieke afscherming- en bereikbaarheid constructies zelf. Om de doorstroom van de scheepvaart te waarborgen, werd de brug tijdens de hele werkperiode – dus van eind maart tot half november 2011 - permanent in de hoogste stand gezet.

De voetpaden werden afgesloten en met een tent overkapt. Het wegge­deel­te was tijdens de uitvoering beschikbaar voor voetgangers. Fietsers moesten afstappen en konden met de fiets aan de hand de brug oversteken. Er werden speciale taluds en een trap geïnstalleerd, waardoor de brug vanuit beide richtingen toegankelijk bleef. Deze taluds zijn ook geschikt voor rollators en rolstoelgebruikers. Scooters en bromfietsers werden omgeleid via de Wilhelminabrug.

Per etmaal maken twintig- tot veertig­duizend personen gebruik van de Sint Servaasbrug en dus ook tijdens deze werkzaamheden! 

Werkzaamheden

Het beweeg­bare deel van de brug werd gestraald en delen werden vervangen of opnieuw van een beschermende coating voorzien. Ook is een nieuw bewegingsmechanisme geïnstalleerd. Het project werd uitgevoerd in nauw overleg met de Gemeente Maastricht.

Lood

Het beweegbare stalen deel van de Sint Servaasbrug is door de jaren heen wel onderhouden, waarbij regelmatig ouderwetse loodhoudende menie werd gebruikt. Om deze reden komt tijdens het stralen van het staal ook loodstof vrij. Door het inpakken van de te stralen delen wordt voorkomen dat dit loodstof de omgeving en het milieu hindert. De werknemers van De Koning straal- en schildersbedrijf moeten zichzelf ook beschermen als zij binnen deze afschermingsconstructie's werkzaam zijn. Een loodvergiftiging kan hele nare gevolgen hebben!

Om nu de genomen maatregelen ter bescherming van ook de eigen werknemers in de gaten te houden, wordt vóór aanvang, tijdens en na afronding van de straal activiteiten bloed afgenomen bij de werknemers en onderzocht op de aanwezigheid danwel stijging van lood.

Op deze manier kan direct ingegrepen worden richting medewerker, uitvoerder of de organisatie als er een "lek" in de veiligheidsmaatregelen wordt geconstateerd.
De bedrijfsarts is op deze manier een extra schakel binnen de kwaliteitscirkel en wordt het Lood besluit nageleefd.

De hoofdactiviteit van De Koninggroep (een groep van straal-, spuit- en schildersbedrijven met goed opgeleide mensen in verschillende disciplines) zijn straal en spuitwerkzaamheden van hoogwaardige kwaliteit. Daarnaast leveren en plaatsen zij alle soorten glas voor zowel scheepsbouw als woningbouw.

Secretariaat