" A r b o z o r g   d i e   w e r k t ! "
 

Verzuim

Zoeken

    

Nationale verzuimcijfers


7 oktober 2015 - Volgens het CBS is in het tweede kwartaal van 2015 het (ziekte-)verzuimpercentage met 3,7% gelijk gebleven ten opzichte van het tweede kwartaal van 2014. De zorg, het onderwijs en het openbaar bestuur scoren het hoogst, de horeca het laagst.


Het (ziekte-)verzuimpercentage in Nederland is het tweede kwartaal dit jaar gelijk gebleven met dezelfde periode in 2014, aldus het CBS. Daarenetegen was er het eerste kwartaal dit jaar een hoger percentage verzuim (4,4%) ten opzichte van het eerste kwartaal 2014 (4,0%). Met gelijkblijvende percentages in het derde en vierde kwartaal dit jaar, zouden we dan dit jaar juist een stijging hebben van het verzuim, vergeleken met 2014. Alle optimisme ten spijt.


Het verzuim heeft een duidelijk seizoensgebonden patroon. In de herst en de winter wordt er beduidend meer verzuimd dan de lente en de zomer. "Griep" is dan ook de voornaamste reden voor werknemers om zich ziek te melden. Dit valt af te lezen uit onderstaande grafiek van het CBS en Nivel. 

 

 

 

Secretariaat